Buckfast Romania - Servicii Inseminarii Instrumentale

Fiecare om este diferit si fiecare apicultor citeste diferit stupul. Fiecare stupar are asteptari diferite si modalitati de a le implini. Fiecare stupina are ritmurile sale specifice date de microclimatul si resursele pedoclimatice diferite. Toate aceste “diferite” si multe altele “diferente “ au cu siguranta repercursiuni asupra viziunii de selectie a propriilor stupi. Pentru toti acesti apicultori sau grup de apicultori am decis sa externalizam servicile noastre de inseminare instrumentala.

Prin urmare orice apicultor sau grup de apicultori(cel mai recomandat), poate solicita servicile noastre de inseminare prin trei modalitati:

I.La noi .

Acest lucru se intampla in laboratorul nostru. Apicultorul isi incarca nucleii si familile tata si se deplaseaza la noi. Se va descarca si aranja nuclei si familile pe paleti in imediata apropiere a laboratorului.Daca apicultorul se deplaseaza de la distanta mai mare , va fii cazat in incinta cladirii laboratorului de la statie.Cazarea va fii oferita din partea noastra , fara costuri , ca o exprimare a ospitalitatii. De regula , noi putem insemina un numar de 35-50 regine /zi , in functie de susa regina(unele se insemineaza foarte greu datorita pliului vaginal), de modalitatea de crestere(daca cresterea este defectuoasa,matcile au sub 160 mg), si in functie de maturitatea si ingrijirea trantorilor.Recoltarea spermei este procesul cel mai anevoios, care cere cel mai mult timp si concentrare.

Prima zi , sau ziua sosirii nu se ia in calcul, pentru ca matcile virgine din nuclee sunt stresate de pe drum si se lasa inseminate mai greu. Intrucat in lunile mai,iunie, jumatatea lui iulie avem propria noastra campanie de inseminare si tinand cont si de ritmul bazei noastre melifere nationale, programarile se pot face pentru perioada, jumatatea lui iulie-luna august in intregime,(cand majoritatea apicultorilor au incetat cu stresul pastoralului). Pentru ca reginele trebuie sa aiba o anumita varsta, care sa corespunda cu timpul optim al “ovulatiei” si avand in vedere ca si trantorii trebuie sa fie de o anumita varsta, programarile trebuie facute din timp, pentru a stabilii exact ziua sau zilele inseminarii, pentru a nu se suprapune cu alte cereri din agenda.

Serviciul de inseminare instrumentala pentru o regina este de 10 euro.

Avantaje.

a)pentru noi-apicultorul isi va manipula singur materialul viu (prinderea reginelor pentru narcozare,

prinderea trantorilor, ducerea/aducerea reginelor ptr inseminare etc.)

-timp castigat

-confortul de a lucre in propriul laborator

-putem observa modalitatea in care apicultorul pune in practica dispozitiile specific inseminarii

-conditii de igiena corespunzatoare actului de inseminare

b)pentru client

-implicarea directa in procesul inseminarii

-siguranta actului

-experienta

II.La client

In conditiile in care exista o grupa de lucru, cu un numar de apicultori mai numerosi ,si cu un numar relativ mare de regine ce urmeaza a fii inseminate, datorita efortului si volumului mare de munca, se recomanda deplasarea noastra acolo.

Cerinte minimale:

-locul ales trebuie sa permita in imediata apropiere amplasarea nucleilor si famililor de trantori

-un cort mare (3x3m) inchis in care familile de trantori sa poata fii deschise ,fara riscul de a-I pierde in incercarea lor de a zbura

-incaperea in care va fii efectuata inseminarea , da fie pe cat posibil mica si recomandabil sa fie aclimatizata, se recomanda o temperature de lucru la 25-27 grade -posibilitatea de aseptizare a incaperii(se vor folosii substantele noastre pentru dezinfectare)

-posibilitatea noastra de cazare

Costurile legate de deplasare(combustibilul) va fii suportat de beneficiar sau beneficiari ,dupa caz, la fel si cazarea.

Serviciul de inseminare instrumental pentru o regina este de 10 euro.

Pentru ca reginele trebuie sa aiba o anumita varsta, care sa corespunda cu timpul optim al “ovulatiei” si avand in vedere ca si trantorii trebuie sa fie de o anumita varsta, programarile trebuie facute din timp, pentru a stabilii exact ziua sau zilele inseminarii, pentru a nu se suprapune cu alte cereri din agenda.

Avantaje.

a)pentru client

stres diminuat al reginelor -reducerea volumului de munca

-implicarea directa in procesul inseminarii

-siguranta actului

-experienta

Noi recomandam ca aceste operatiuni sa se desfasoare in cadrul unor grupe de lucru. Stim ca solidaritatea si coagularea apicultorilor romani in jurul unui astfel de obiectiv este mai greu de realizat , dar experienta ne-a aratat ca cele mai bune rezultate se nasc dintr-o astfel de conjunctura. Va dau cel putin trei motive:

1) Daca exista un set de criterii de selectie care se aplica unitar de catre toata grupa de lucru, una este sa selectezi cateva familii de elita ,dintr-un numar de 100-150 familii ale tale, si alta este sa beneficiezi de o materie genica de elita, care provine de la un numar 400-500-800 familii.

2) Cheltuielile si volumul de munca se imparte

3) Fenomenul de brestorming-idei si practici mai eficiente care se nasc in urma discutiilor , ca urmare a lucrului impreuna a unor situatii date.

III.Prin posta

Pentru cei care intentioneaza sa insemineze un numar mai mic de regine si se afla la distante mari fata de noi,pot apela la acest tip de serviciu.

Concret:apicultorul isi creste singur reginele si le trimite spre noi pentru inseminare.Apicultorul trimite prin serviciul postal Prioripost nucleele, eu le preiau , le transport la statie si le inseminez.

Trantorii selectionati de dumneavoastra vor avea 16-24 zile si vor fii depusi intr-un mic roi la pachet-o cantitate de 500 grame albine sunt suficiente pentru a intretine in bune conditii cateva sute de trantori ,pentru cateva zile.Managementul cresterii si intretinerii trantorilor vor fii comunicate doar celor interesati.

Dupa 4-7 zile (cat dureaza aproximativ perioada instalarii oatului ), fac returul nucleilor. Serviciul Prioripost este un serviciu posta specializat pe transportul animalelor mici(albine, porumbei, papagali, reptile etc), prin care orice colet ajunge in 24 h oriunde in tara.Experienta ne-a demonstrate totusi ca , coletul face 24 h doar daca pleaca de la oras la oras, daca pleaca de la rural la oras sau invers, coletul face 48 h.

Conditii:

-nucleii trebuie sa fie de tipul Apideea sau ceva asemanator(sunt usori si au un volum mic-vezi poze mai jos)

-reginele sa fie marcate , de preferinta cu placate numerotate

-nucleul sa fie inzestrat cu o cantitate suficienta de hrana(doar tip serbet)

-impachetarea in vederea transportului sa permita o buna aerisire

Daca aceste conditii sunt indeplinite ,nu exista nici un risc ca procedura sa fie periclitata.

Costuri:

-legate de transportul postal

-legate de transportul nucleilor de la posta la statie si invers

-legate de inseminare regina

Pretul de inseminare in acest caz, este de 10 euro pe regina.

Avantaje- comod si relativ sigur

Acest tip de serviciu se recomanda a fii aplicat de catre cei care au lucrat cel putin odata cu noi in mod direct, in laboratorul nostru.

Mai jos cateva poze cu nuclei Apideea in asteptarea inseminarii.