Conferinte!

Grupe de Lucru!

Cursuri-Prezentari teme apicole!

Buckfast Romania - Roiuri la pachet

Dupa parerea si experienta mea si a apiculturii occidentale oricare alta forma de vanzare a materialului apicol,de cat roiul la pachet , ar trebuii interzise.Raspandirea bolilor prin folosirea oricarei alte metode are o incidenta prea mare pentru a nu acorda toata atentia acestei metode. Aceasta metoda este cea mai simpla modalitate de achizitie a materialului biologic extern(din afara propriei stupine), dar chiar si in formarea proprilor roiuri.Multi dintre apicultori isi formeaza proprile roiuri prin metoda stolonarii(ridicarea a 1-2 rame cu puiet de la cativa stupi si unirea lor pentru a rezulta o alta unitate biologica de 4-5 rame puiet), dar nu realizeaza ca chiar si in aceste “conditii de siguranta”(folosirea propriului material biologic), in noile unitati biologice formate se aduna tot trecutul biologic al famililor de provenienta ,imortalizat in acele rame.Sa nu va mire realitatea observata , ca uni dintre roiuri se dezvolta si alti regreseaza.Motivele pot fii multe ,dar unul este sigur cel expus mai sus. Germanii au o vorba”Zuruch zur Natur”, care tradus ar fii “Inapoi la Natura”, adica inapoi la modelele naturii care sub obladuirea lor a facut posibila perpetuarea existentei acestor vietatii in conditii bune de a lungul timpului. Cum a supravietuit albina cu toate bolile cunoscute(Ascosferoza, Loca europeana,Americana,Nosemoza, Boli virale etc.), sau parazitare (Varroza,Acarapioza),fara nici o chimioterapie,raspunsul este unul evident: prin formarea din timp in timp (aproximativ 2 ani), a unei colonii cu o locatie noua si cu un cuib nou. Majoritatea factorilor patogeni se gasesc in si pe rame. Acum in ceea ce priveste inamicul numarul unu Varroua.Ganditi-va ca tot ciclul de viata si-l petrec cu precadere in faguri cu puiet(cand acarianul are o prezenta vizibila pe albina noi trebuie sa stim ca avem deja o invazie alarmanta-Varroua pe albina sta cu precadere pe partea ventrala a albinei). Roiul natural pleaca in general cand conditiile de dezvoltare au atins punctul maxim si mai ales cand se creeaza un dezechilibru intre albina doica si albina lucratoare , sau altfel spus cand cei care consuma sunt mai multi decat cei care produc. Astfel societatea gregar biologica, stupul , decide ca este momentul divizarii.Albinele care formeaza noua unitate poarta pe sine o incarcatura mica de indivizi Varroua, pentru ca cea mai mare parte se afla in puiet, asa cum am mentionat.Ganditi-va la aceste avantaje , care conduc la o administrare de tratamente chimice mult diminuata.Chimioterapie=sistem imunitar al albinei tot mai deficitar.

Descrierea metodei propriuzise.

Metoda este bine cunoscuta si a fost decsrisa in maculatura de specialitate si mediul on-line.Totusi pentru cei care citesc, cateva repere, recomandari si consideratii personale.

Cutia propriu zisa

Se poate observa ca, cutiile mele nu au support pentru cutia de hrana, cutia de hrana este necesara atunci cand roiul este captiv pentru mai multe zile datorita transportului. In cazul in care roiul este captiv 24-36 ore nu este nevoie.Noi avem toti stupii prevazuti cu gratie Hanneman intre cuib si cat asa incat la orice moment (de regula dupa terminarea culesului la salcam), fara a mai pierede vremea de a cauta regina , preiau in jur de 1 kg albina /familie. Cantarul este fixat intr-o zona centrala a stupinei care sa permita rapiditatea miscarii sau daca este vorba de cantar de mana , va fii la purtator. Contrar promovarii practicii curente (roiuri de 1 kg), eu nu fac roiuri mai mici de 1,5 kg, de regula roiurile sunt de 2 kg.Experienta mi-a demonstrat ca doar aceasta cantitate de albina poate oferii roiuri care sa ierneze fara probleme si anul urmator sa ofere satisfactia unuo familii puternice si productive.Dupa ce roiurile au fost executate si puse la umbra, intre timp se recolteaza regina din nucleu si se introduce singura in cusca.Lada va fii trantita de pamant si se administreaza primul tratament medicamentos cu Acid Oxalic(5 gr Acid Oxalic la 100 ml /lichid glucidic 1:1 zahar apa), aproximativ 100 ml /roi la pachet.Depun roii la odihna si coeziune , cel putin o noapte la intuneric si racoare. A doua zi rastorn intreaga masa de albina , in prealabil udate cu apa, pe maxim 5 rame armate doar cu foita de ceara.Alimentatorul va fii umplut cu sirop medicamentat cu Fumidil(foarte important).Nu puneti mai multe rame decat cele care pot fii repede luate in lucru, ca sa nu fie deteriorate prin ondulare datorita caldurii. P e masura dezvotari roiurilor, vor fii adaugate noi rame cu foita.Instalarea roilor este preferabila sa fie pe o vatra noua , unde nu se gasesc alte familii de sine statatoare si lacel putin 3 km de vechea vatra. Apicultorul este nevoit sa acorde o mai mare atentie pana la “incheierea cuibului”, dar pe urma ofera satisfactia unei albine sanatoase, curate, viguroase si cu perspective a cel putin doi ani , a unei chimioterapii minine.

Aceasta metoda de regula este ”la pachet” cu metoda sistemului rotativ al stupilor , care poate fii modelat dupa viziunea practica a contextului fiecarui apicultor.

Comanda: -se face telefonic,in prealabil la inceputul sezonului(pana la sfasitul lunii aprilie)

Pret: -se stabileste in functie de an, marimea comenzii, configuratie etc.