Buckfast Romania - Criterii de Selectie

GENERALITATI

Cand redau aceste informatii nu ma gandesc numai la va a rata care este metodologia mea de selectie si ameliorare , ci ma gandesc si la momentul in care mai multi apicultori vor lucra impreuna, atunci este necesar sa se lucreze si sa se obtina rezultate uniforme de evaluare a coloniilor de albine. Fara criterii unitare nu putem avea un sistem de evaluare obiectiv. In primul rand doresc sa mentionez ca , potrivit experientei mele de pana acum, nu mai cred intr-un program national sau intr-o institutie care sa se ocupe singular de selectie, reproducere si ameliorare.

Conditiile pedoclimatice (microclimatul local,conditiilede sol,temperature si umiditatea), influenteaza fiecare stupina. Performanta coloniilor nu se refera doar la a fii supuse la aceste date variabile pe care nu le putem “prelucra” ci la o serie de factori care permit modelarea genetica: vitalitate, puiet-albine, rezistenta la boli, productivitatea, blandetea etc. Mai jos voi prezenta principalele criterii de evaluare asa cum sunt ele , operationale,in lumea crescatoriilor Buckfast.

CRESTEREA NOASTRA:

1.VITALITATE ALBINE

Explicatii.

Un plan ideatic genetic ar fii sa putem distinge pe fiecare colonie capacitatea de a respinge una sau mai multe boli in raport cu capacitatea vitalitatii. In practica aceste doua realitati sunt cuplate intr-o mare masura. Se constata ca albinele cu vitalitate scazuta-sufera de boli in timpul fazelor critice ale dezvoltarilor anuale. Un exemplu este cazul din perioada de primavara la trecerea generatiei dintre albina de iarna si cea de primavara. In timpul dezvoltarii de varf poate exista o sensibilitate crescuta la boli virale (virusul paraliziei acute,cornice-fenomenul de tarare si zvarcolire a albinelor in fata stupilor).De obicei se recunoaste aceasta pierdere de vitalitate printr-o scadere brusca in puterea coloniei,intre perioada de primavara si cea de vara. Partial cunoastem cum prolifereza aceste infectii virale si legatura intima cu actiunea Varoozei.

Mod de evaluare.

Se urmareste relatia dintre marimea suprafetei de puiet si marimea ulterioara a populatiei de albine,masurandu-se longevitatea individuala a albinei.De asemeni se ia in considerare capacitatea de regenerare a coloniilor ,in raport cu pierderea masiva a culegatoarelor in timpul unui cules intens. Sau de asemenea sfarsitul verii/toamna, cand presiunea Varrozei incepe sa puna stapanire mai pregnant pe familia de albine.

Obiectiv de selectie.

Obiectivul este clar, avem nevoie de familii fara semene de boala in albinele adulte. Asta va conduce vizibil la un concurs bun de dezvoltare in primavara si la pierderi neglijabile in iarna. In general imbunatatirea longevitatii albinei pare o tinta profitabila in viitor.

2.VITALITATE PUIET

Explicatii.

In general un puiet compact este sanatos si plin de vitalitate. Suprafetele cu puiet bolnav sunt curatate de albine si in felul acesta apar lacune.Ele sunt semene de boli ale puietului. In primul rand vorbim despre bolile puietului, cauza-efect evidente, cum este cazul unui atac funicid (astcosferoza-puiet varos), pana la virusul puietului in sac.

Totusi aceleasi simptome sunt observate si in cazul unei consagvinitati semnificative. In acest caz alelele sexuale care trebuie sa fie diferite la individul femeiesc (albine), sunt de multe ori similare. Sau in cazul trantorilor ,care sunt de regula haploizi, dar care in cazul unei presiunii homozygote devin diploizi si astfel sunt scosi din incubatie. In practica imperecherii naturale nu se pot stabilii cu exactitate aceste cauze. O alta problema apare atunci cand exista o infestare mare de Varroza.Testul de detectare si determinare a puietului bolnav sau mort, este unul din criteriile cele mai fiabile. Si in acest caz puietul are un aspect deficitar. Prin urmare trebuie luate in considerare atacurile de Varroza in aprecierea vitalitatii puietului in sezonul tarziu. Mai clar formulat evaluarea vitalitatii puietului este cu atat mai corecta cu cat este mai liber de boala in timpul fazelor critice de dezvoltare. Asa cum s-a aratat mai sus trebuie tinut cont ce familie evaluam ,in sensul in care un grup de familii este supusa unei consangvinizarii moderate sau pana la in-breeding .

3.AGRESIVITATEA

Albina Buckfast cu care lucram este privita peste tot ca cea mai docila si blanda albina. Nu se compara cu nici o rasa provenita din albina “neagra”(Carnica,Carniola, Carpatina ,Caucaziana, Nigra, Mellifera-Mellifera etc.).Blandetea faciliteaza activitatea apicultorului.Exista mituri care asociaza agresivitatea cu productivitatea sau vitalitatea.Astazi genetica si experienta ne arata ca nu exista nici o legatura , putem pune problema si invers. Aceasta caracteristica pe care incarcam sa o selectam ,o facem in dorinta ,ca manipularea componentelor stupului sa poata fii rapida si facila. Reactiile de aparare ,desigur ca variaza in functie de temperatura sau de amploarea si durata interventiilor.Dar , de exemplu , la culesul de rapita , trebuie sa observam un comportament defensiv.Multi din apicultori la acest cules nu lasa masca din cap, nu numai cand lucreaza la stupi , dar nici cand se plimba in jurul lor. Ori aceasta situatie nu este acceptabila.

Obiectiv

Asa cum am aratat , estimarile initiale trebuie sa se faca in timpul culesului de rapita. Pe parcursul sezonului evaluarile se vor face in functie de agitatia pe rame in timpul manipularii lor sau de zborul unei mase de albine la cea mai mica atingere.Ar trebui sa putem lucra la orice familie, fara fum sau costum de protectie, cand conditiile meteo sunt bune.

NOTA-Pentru colegii care fac diferite combinatii (metisizarii, hibridarii), cu alte rase, bineinteles respectand tehnologia si metodologia stricta, atat a cresterii liniilor de tata si mama, cat si a unei imperecherii dirijate si controlate, trebuie sa se tina cont ca aceasta trasatura (docilitate, blandete), in anumite formule de incrucisari la albine, este un lucru stiut si normal ,ca in primele doua generatii aceste familii au un grad mai ridicat de irascibilitate si roire, datorita intractiunilor intense ,la nivelul proteinelor si enzimelor din cadrul genelor.

Acestea scad in urmatoarele generatii. Recomandarea este ca aceste combinatii sa se faca cu rase pure si de asemenea , ca Buckfast sa fie preferabil pe linia de tata.

4.INERTIA DE ROIRE

EXPLICATII

Roirea –in afara de productia de miere nu exista probabil nici un alt comportament al albinelor , care variaza de la un an la altul. Evolutia acestei tendinte naturale depinde de o serie de factori care interactioneaza: dezvoltarea de primavara, in conditiile pedo-climatice zonei, puterea coloniei, metoda sau managenentul de lucru al apicultorului, dar mai presus de toate, dupa experienta noastra, aceasta tendinta tine mai mult de zestrea genetica. Aceasta trasatura stim cun totii ca face atingere destul de serioasa asupra dimensinuii economice a activitatii. Faza de letargie ,( cand colonia renunta la cautarea hranei , ingrijirea puietului si a reginei, incetarea constructiei fagurilor),)albinele stand atarnate nemiscat,toate acestea reclama un volum mare de munca pentru a putea remedia o astfel de situatie. Instinctul de multiplicare este fara indoiala o constanta a fiintei vii.

Obiectivul

Obiectivul va fii de a selecta si a obtine colonii care nu au inclinatie pentru a roii, sau daca intra in febra roirii ,se manifsta foarte putin. In coloniile noastre am putut observa aceasta inclinatie redusa a roirii, chiar si cand ne-am indepartat din cadrul imperecherii in linie pura si imperecherea ficelor a fost facuta la liber, si deci , cand gradul de heterogenitate a crescut. Se cunoaste ca in apicultura , asa cum am spus si mai sus, gradul de heterozis, este direct proportional cu agresivitatea si roirea. Atunci cand facem evaluare trebuie sa tinem cont de situatia integii stupine si de asemenea de situatia altor stupine aflate in promiscuitate si care sunt supuse unor factori pedo-climatici similari.

Nota-Cei care au cumparat de la noi Regine Buckfast F0-INSEMINATE INSTRUMENTAL, au putut observa ca in stupii cu fiicele din aceste regine , exista un antagonism pregnant intre tendinta reginei de a nu da curs febrei albinelor de a roii.Albinele provenite din incrucisarea fiicei cu cei 8-12 trantori de “neam prost”, adica provenind din familii cu tendinta mare de roire , acestea intra in “razboi’ cu mostenirea genetica a reginei care nu da curs acestei tendinte.Albinele construiesc multe poterase, in atmosfera interioara a unor factori favorizanti si totusi regina nu da curs acestei febre , nepontand in aceste poterase in mod repetat.Regina cel putin in primul an , castiga aceasta batalie, datorita gradului mare de feromonizare prin care isi impune vointa,dar in al doilea an , de obicei , tendinta zesteri genetice a albinelor inclina balanta. Nu acelasi lucru se intampla atunci cand regina se imperecheaza cu o masa de trantori proveniti din familii selectate.

5.FERTILITATEA

EXPLICATII

Fertilitatea reginei-O colonie poate produce o masa mai mare sau mai mica de puiet , in principal in functie de interactiunea dintre doi parametrii cheie. Capacitatea genetica a reginei si predispozitia ficelor sale , data de zestrea genetica a cel putin patru generatii in urma. Fertilitatea este in legatura directa cu vitalitatea si longevitatea albinelor lucratoare, responsabile pentru implinirea unei colonii.Conducerea unei colonii puternice este in general mult mai usor. Acestea ofera mai mule oportunitati pentru apicultorii sa inregistreze recolte bune. Din pacate o mare fertilitate este adesea insotita de o scadere a longevitatii reginei , dar acest lucru nu este intotdeauna valabil (vezi Brother Adam). In prezent , nu este pe deplin inteles modul in care aceste colonii populate , in care se ruleaza o mare cantitate de puiet , nu favorizeaza, cum ar fii logic presupus si o infestare masiva cu Varroza. Din contra experienta ne arata ca , chiar daca infestarea este mai mare in aceste colonii, populatia lor nu pare sa se diminueze. Parametrul cel mai important pare sa fie explicat prin cunoscuta paradigma de acum-O colonie sa aibe cat mai mult puiet in perioada care trebuie si cat mai putin puiet cand nu trebuie, cu o pauza cat mai lunga pe iarna.De prea multe ori se intampla printr-un management defectuos aplicat stupului sa comitem gresala de a mentine Regina intr-o stare activa pe tot parcursul anului, ca si o consencinta - vom avea o ponta de mica intensitate ,datorita prelungirii nefiresti a pontei pe tot parcursul anului. Managmentul pauzelor fiziologice , este in stransa legatura cu fertilitatea reginelor.

EVALUARE.

Trebuie sa estimam zona ocupata de puiet, numarul de rame si gradul de ocupare a fiecarei rame. Pentru a obtine punctajul maxim pentru acest criteriu, familia ar trebuie sa acopere in mai-iunie,9-10 rame Dadant cu puiet.

Se impune deasemenea ca in aceasta perioada depozitul de miere in cuib sa fie nesemnificativ.

Obiectiv

Obiectivul nostru este ca gradul de fertilitate sa il legam in principal de longevitate ,ritm puiet si toleranta la Varroza, toate aceastea determinand evolutia si performantele ulterioare. Albina cu care lucram Buckfast, putem spune ca in general , in functie de tulpina, este foarte fertila. Dar provocarile unor perspective mai bune raman deschise, mai ales ca lucram cu materie vie.

6.PRODUCTIVITATE-RECOLTA DE MIERE

EXPLICATII

Productiile maxime sunt rezultatul armonios a tuturor elementelor care contribuie la strangerea de nectar , stocarea acestuia si de conditiile meteorologice favorabile. Pentru ca de multe ori acesti factori interni nu pot fii masurati , selectia productivitatii se face indirect. In primul rand nu se poate compara o stupina cu alta, fiecare avand conditii specifice, chiar si atunci cand se afla la cativa km distanta. Cel mai bine se va compara fiecare familie cu media din acea stupina . Dar rezultatele , daca se vrea a fii serioase si luate in considerare ,in cazul selectiei reproducatorului ulterior, trebuie ca acele stupine sa fie mai mari de 30-40 de colonii.

Atentie- Aceste colonii trebuie sa fie surori si sa fie imperecheate cu aceasi linie- tata(trantori verisori). Aceasta va conduce la un grup genetic omogen si la un rezultat curat, relevant in selectie. Evaluarea trebuie sa fie pe fiecare cules si pe tot timpul anului . Sau impartita asa cum facem noi, pe culesul de primavara si pe cel de vara. Albina Buckfast , la nivel mondial , este clasata printre cele mai productive . Acest lucru este confirmat de faptul ca majoritatea apicultorilor profesionisti, de pe toate continentele, au adopta-o.

7.IERNAREA-REZISTENTA LA IERNARE

Recomand schimbarea reginelor din familile de productie, in lunile septembrie –octombrie (si nu asa cum se recomanda de obicei in literatura romaneasca depasita ,luna august), sau martie –aprilie (pentru cei care au o schema de preselectie). Noi incercam in luna septembrie sa facem toate familile sa fie similare, identice si sunt cantarite in vederea uniformizarii cantitatii de hrana pentru iernare.In a doua decata a lunii Ianuarie efectuam o prima inspectie a foilor de control, in vederea stabilirii gradului de mortalitate a albinelor. Desigur ca, candidatele pentru reproducere vor fii examinate mai indeaproape. In primavara nivelul de dezvoltare este estimat prin compararea puterii coloniilor. Depunctez coloniile care isi risipesc resursele de corp gras (proteina), si rezerva de miere pentru puietul exagerat depus in luna ianuarie-februarie, desigur tinand cont de mersul vremii. Aceste colonii sunt cele mai predispuse la Nosema.Cunoscatorii si observatorii fini stiu la ce ma refer. O colonie care doreste un punctaj bun trebuie sa faca dovada capacitatii unei bune economii de energie si sa isi mentina o inactivitate aproape totala pe tot parcursul iernii. In aceasta privinta Buckfast in Romania, asa cum l-am experimentat eu , are cateva minusuri pe aceasta trasatura, pe care incerc sa le ameliorez prin diferite incrucisari.

8.TOLERANTA SAU REZISTENTA LA VARROZA

EXPLICATII

Toate studiile recente sunt de acord asupra sintagmei, de acum cunoscuta-“Usa prin care toate relele vin in stup o deschide Varroa”. Selectia pentru o toleranta a Varrozei este intr-o faza incipienta , dar destul de efervescenta.Ani dupa ani, cercetarea fundamentala din tari precumAmerica, Olanda, Luxemburg, Belgia si Germania, despre acest parazit ne aduce noi si noi cunostiinte. Se fac eforturi peste tot pentru a organiza grupuri de lucru , spre a promova selectarea albinelor care pot lupta cu acest acarian. Personal fac parte din grupa de lucru condusa de domnul Jurgen Brausse. Fara indoiala ca aceasta selectie nu va conduce pe viitor ca familiile de albine, ca practica generala, sa nu mai fie tratate chimic, dar acest efort va face ca interventia cu chimioterapie sa fie mai mica (vezi studii –bine argumentate stiintific, care au scos in evidenta raportul dintre chimioterapie si sensibilizarea sistemului imunitar al albinei) , si mult mai eficienta. Mai multe materiale si detalii de proiecte derulate in prezent ,vezi sectiunea –Proiecte Selectie.

9.CONSTRUCTIA FALSA DE CEARA-INTRE RAME

Tendinta de a conecta, lega ramele intre ele,in natura are o motivatie, ratiune usor de inteles. Dar in stupii sistematici acest lucru este inutil, ba mai mult acestea impiedica activitatea rapida a apicultorului.Noi selectam coloniile , care construiesc cat mai putine punti intre rame , sau rame si podisor. Acest aspect sa nu vi se para minor , cand exploatatia apicola numara sute de familii. Acest lucru permite timp mai scurt de interventie, este estetic si etic- ganditi-va cat de mult se reduce numarul albinelor strivite intre rame atunci cand le manipulam sau atunci cand punem un capac necuratat. Doar in cadrul rasei Buckfast este selectata aceasta caracteristica.

Sper ca descriind aceste criterii cu care lucreaza toti crescatorii de Buckfast legitimi si seriosi, v-ati putut da seama ce inseamna cu adevarat o selectie si ameliorare in apicultura. Trebuie sa fim onesti ca exista situatii cand sunt diferente intre teorie si practica , acestea fiind invitabile. Selectia coloniilor de albine este complexa si adesea obscura pentru cei neinitiati. In parte, aceste puncte au fost furnizate de catre doctorul Job van Praagh, teoreticianul si metodologul grupului nostru de lucru din Germania. Cel care le-a imbracat profesionist si impus in practica si le-a facut operationale in toata lumea crescatorilor Buckfast , este unul dintre cei mai meticulosi si profesionist crescator Buckfast –domnul Paul Jungles.

Pentru descrierea propriilor linii si combinatii pe fiecare an, va rog vizitati arhiva 2013, 2014, 2015