Conferinte!

Grupe de Lucru!

Cursuri-Prezentari teme apicole!

Buckfast Romania - Despre Noi


Eram profesor ,respectiv sotia mea manager  la o firma,cand intr-un an am decis sa nu mai stam cu viata intre doua luntrii si am renuntat la toate pentru a dezvolta o ferma apicola intr-un colt de Rai(un loc unde abunda natura),care la vremea aceea numara aproximativ 150 de familii  de albine, care s-au tot adunat de prin anul 1994. Prin anul 2006 stupina noastra numara 270 de familii  si cu toate acestea am ajuns la limita flotabilitatii.Mi-am dat repede seama ca nu managementul defectuos sau lipsa de organizare eficienta este cauza ,ci eroziunea materialului genetic cu care lucram.In jurul meu ,cum se intampla de altfel peste tot in tara , erau colegii care aduceau “la purtator”,tot felul de regine din Europa . Aceste matci si fiicele acestora anii de-a randul au ridicat in aer mii de trantori care au metisizat si hibridat necontrolat toata aria genetica zonala. Am cumparat material, asa zis, reproducator de la diverse persoane si institutii(nu dau nici un nume), dar rezultatul a fost si mai dezastruos,(pentru ca, pe langa calitatea slaba a materialui biologic mi-am bagat si “pureci in cojoc”, adica m-am pricopsit cu o nosema de toata frumusetea. Dupa mai multe studii genetice aplicate , am inteles ca nu se poate face selectie ,cum de altfel in oricare alt sector zootehnic, decat atunci cand imperechem materialul dorit atat pe linie materna cat si  pe linie paterna , mai ales daca tinem cont de specificul trantorelui (vezi sectiunea Reproducere Regine). Am incercat mai multe zone ,asa zis izolate pentru o imperechere controlata si dirijata, dar fara nici un succes notabil ,datorita faptului ca nici o “statie” ,nu era “curata”,nici de familii domestice si mai ales de cele salbatice. Intre timp am avut privilegiul de a intra in legatura cu diferiti crescatori Buckfast din UE si aducand material biologic de acolo, am putut sa fac o diferenta enorma.Totodata am putut intelege si vedea cum sunt organizate procesele, tehniciile de selectie,reproducere si ameliorare in apicultura lor.
Cu acest material ,am incercat reproducerea la o cota de altitudine  care nu dadea posibilitatea supravietuirii famililor salbatice,datorita resurselor de polen si nectar aproape inexistente  ,dincolo de Statiunea Paltinis la cota 1500 m altitudine. Incrucisarile acolo au fost curate,dar datorita schimbarilor bruste de temperatura si a curentiilor de aer mereu schimbatorii ,incidenta de imperechere a fost descurajatoare. Am intrat printr-un concurs fericit de imprejurarii,cu unul dintre cei mai buni(daca nu cel mai bun),technician de inseminarii instrumentale, de la care am avut privilegiul sa deprind aceasta tehnica.
Jurgen si Jutta Brausse ,au ajuns intre timp mentorii nostrii.

Mai jos cateva poze cu ei realizand pe familiile noastre de albine selectate teste SMR/VSH.

Iutta noteaza sarguincios toate detaliile observate de Iurgen.

Iurgen si Iutta asistandu-mi primi pasi "in tainele" inseminarii instrumentale.


In prezent toate reginele noastre sunt inseminate instrumental,in laboratorul nostru ,pentru a avea o baza genetica de selectie curata si cat mai larga .
Managementul de reproducere asistata aplicat pana acum a schimbat mult indicii de ameliorare a materialului nostru biologic,fapt ce ne permite sa afirmam ca ferma nostra apicola a devenit o entitate ce poate furniza cu incredere material reproducator Buckfast comparabil cu oricare alta sursa europeana.
In prezent materialul nostru genetic ,face parte din mai multe proiecte legate de VSH (Varooa Sensitive Hygienic),SMR si HYG+ ,din Germania.